Keuken notenhout planken

Keukenapparatuur, hoe maak je de beste keuze?

Tijdens het ontwerpen van een keuken dien je met verschillende dingen rekening te houden. Ben je er ondertussen uit hoe de keuken eruit komt te zien? Dan wordt het tijd om te kijken naar welk keukenapparatuur je juist wel of juist niet in je keuken zou willen.

Maar hoe vind je nu het beste apparatuur voor jouw keuken en waar moet je allemaal op letten bij het maken van keuze voor het apparatuur?

keuken apparatuur kookplaat

Het hart van de keuken: de kookplaat

Hoe kies je nu jouw perfecte kookplaat. Kook je graag op gas of juist op inductie? En wil je liever een kookplaat met ingebouwde afzuigkap of heb je alleen de mogelijkheid om een afzuigkap op te hangen? Dit zijn allemaal punten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een kookplaat.

Aansluiting van de kookplaat

Als je ervoor kiest om te gaan koken met inductie, keramisch of elektrisch, dien je vaak een aanpassing te maken in de meterkast. Dit komt omdat deze kookvarianten gebruik maken van twee groepen. Het is belangrijk om na te denken of je die mogelijkheid in de meterkast hebt.

Welke kookplaat past het beste bij jullie keuken?

Welke kookplaat past bij de indeling van jullie keuken? De indeling van je keuken heeft invloed op de keuze van de kookplaat. Niet alleen qua gemak maar ook qua aansluiting in de keuken en in jullie woning. Onze keukenadviseurs staan klaar om jullie te helpen bij het kiezen van een kookplaat.

Het apparaat dat we het meest gebruiken: de koelkast

Onmisbaar in je keuken en hij werkt 24/7 voor je. Bij het aanschaffen van je koelkast, hou je natuurlijk rekening met de koelruimte die nodig is. Dit is afhankelijk van het aantal mensen in je huishouden maar ook van je koopgedrag. Koop je boodschappen voor de hele week? Dan heb je meer koelruimte nodig dan wanneer je elke dag even langs de supermarkt gaat.

Vaak wordt er rekening gehouden met de benodigde koelkast inhoud:

  • 100×150 liter: 1 a 2 personen
  • 150×250 liter: 3 a 4 personen
  • > 250 liter: 5 of meer personen

Welke koelkast past het beste bij jullie?

Een koelkast is er in verschillende soorten en maten. Naast praktische overwegingen is het ook belangrijk dat de koelkast bij de stijl van jullie keuken past. Zo zijn er vrijstaande koelkasten en inbouwkoelkasten.

Voorheen wilden we de koelkast zo goed mogelijk verbergen, vrijstaande koelkasten waren wit en de koelkasten werden zo veel mogelijk ingebouwd. Vandaag de dag mogen de koelkasten zichtbaar zijn in de keuken. Zo zien we steeds vaker Amerikaanse koelkasten met een uniek design.

 

 

Voor de perfecte ochtend: het koffiezet apparaat

Het koffiezet apparaat is niet alleen meer functioneel. Het koffiezet apparaat mag gezien worden en krijgt steeds vaker zijn eigen hoekje met het ontstaan van de koffie corner. Niet alleen ontzettend stijlvol en sfeervol in je keuken, maar ook nog eens ontzettend handig omdat je alle benodigdheden voor jouw favoriete koffie binnen handbereik hebt.

Ga voor een modern inbouw apparaat dat perfect aansluit bij jullie keuken of geef je koffiezet apparaat een plek in de spotlight en ga een losstaande espressomachine.

De koffiecorner

Omdat een losstaand koffiezet apparaat meteen ruimte opeist in je kookruimte en op het aanrechtblad wordt er steeds vaker een aparte koffiecorner gecreëerd. Heb je een extra vrije muur tegenover je keuken? Maak hier dan ook een extra keukenblokje zodat je koffiecorner perfect past bij de rest van de keuken, zo wordt het een mooi geheel.

keukenapparatuur wijnklimaatkast

De wijnklimaatkast

Een perfecte toevoeging aan een luxe keuken, de wijnklimaatkast. Echte wijnliefhebbers kunnen hun geluk niet op met een wijnklimaatkast. Met een wijnklimaatkast blijft de wijn zo goed mogelijk geconserveerd en wordt de kwaliteit van de wijn behouden. Met een wijnklimaatkast kun je de wijn in je eigen keuken laten rijpen en bewaren tot het perfecte moment.

Hou er bij een wijnklimaatkast rekening mee dat je een keukenkastje opoffert, het is dus goed om te bekijken hoeveel opbergruimte je in de keuken nodig hebt voordat je een wijnklimaatkast uitkiest. Gelukkig heb je wijnkoelkasten in verschillende soorten en maten waardoor er altijd een perfecte match is. Heb je een compacte keuken en wil je toch graag een wijnkoelkast? Ga dan voor een kleiner formaat met ruimte voor 12 flessen. Heb je een smalle kast over? Kies dan een wijnklimaatkast waarbij de wijnflessen onder elkaar worden gelegd.

Heb je juist veel ruimte in je luxe keuken en ben je een echte wijnliefhebber? Dan is een klimaatkast met 30 of juist 51 flessen perfect. Deze wijnklimaatkasten hebben ook verschillende zones waardoor jouw wijn altijd op de juiste temperatuur kan rijpen.

keukenapparatuur kookplaat

Onmisbaar in de keuken: de afzuigkap

Een van de belangrijkste apparaten in je keuken, de afzuigkap. Het zorgt ervoor dat de etenslucht zo min mogelijk wordt verspreid door je huis. Met de nieuwste en mooiste afzuigkappen van tegenwoordig hebben vervelende luchtjes geen schijn van kans.

Dat afzuigkappen goed moeten werken en stil moeten zijn weten we al jaren. Met zo min mogelijk geluid kook je fijner, maar daarnaast willen we ook nog eens dat onze afzuigkap er mooi uit ziet. De bekendste variant is de wandafzuigkap. Ook deze heb je in verschillende modellen en designs waardoor de afzuigkap een stijlvolle toevoeging aan de keuken wordt.

Doordat we steeds vaker voor een kookeiland kiezen zijn we ook genoodzaakt om voor andere afzuigkappen te kiezen dan de klassieke wandafzuiging. Bij een kookeiland kun je kiezen voor een afzuiging in de inductie kookplaat, zoals deze kookplaat van Bora. Of kies juist een moderne eyecatcher in je keuken en kies voor een lamp model van Wave waarbij functionaliteit en design samenkomt.

De vaatwasser, het ultieme gemak

In vrijwel elke keuken is wel een vaatwasser te vinden. De vaatwasser staat voor gemak. Je hoeft niet meer zelf af te wassen of te drogen maar dit doet de vaatwasser voor je. Daarnaast biedt de vaatwasser opbergruimte voor de vuile vaat waardoor je aanrecht opgeruimd en schoon blijft. Bij het kiezen van je vaatwasser kan je met een aantal punten rekening houden: het type afwasmachine, de capaciteit van de vaatwasser en het formaat van de afwasmachine. Er zijn verschillende soorten vaatwassers. De indeling van je keuken speelt een grote rol bij de keuze van je afwasmachine. Kies je voor een inbouw vaatwasser of juist een vrijstaande vaatwasser?

Een inbouw vaatwasser kun je, zoals de naam het al zegt, volledig inbouwen. De vaatwasser krijgt hiermee hetzelfde frontje als de rest van de keuken. Zo valt de vaatwasser niet op en doet dit niks af aan het design van jullie keuken. Naast een ingebouwde vaatwasser bestaat er ook een half ingebouwde variant. Hierbij bedekt het keukenfront niet de volledige vaatwasser. Aan de bovenste rand blijven de knoppen vrij.Als laatste zijn er ook de vrijstaande vaatwassers. Deze vaatwassers kun je makkelijk plaatsen in een bijkeuken of in je bestaande keuken. De front is vrijwel altijd van RVS gemaakt. Houdt er rekening mee dat vrijstaande afwasmachines afwijkende afmetingen hebben waardoor deze niet strak aansluiten bij het keukenblok.

Met hoeveel personen maken jullie gebruik van de vaatwasser en hoeveel capaciteit heeft de vaatwasser dus nodig? Om het makkelijker te maken spreken we bij de capaciteit over couverts. Met één couvert wordt bedoeld: een ontbijtbord, dinerbord, soepkom, kopje, glas, beker en een bestek setje. Een reguliere vaatwasser van 60 cm breed heeft een capaciteit voor 12 tot 14 couverts.